16 January 2012

7 Kebaikan Air Mata Yang Menangis

hehe, entry kali ni berunsur info dari aspek kesihatan dan psychology. Sumber nya adalah di SINI


Actually, kenapa tiba2 jumpa pasal ni? Hahaha, one of my friend kat FB share this to me. So, macam best je. apa lagi, copy paste lah daripada pemilik blog yang asal. Sekadar nak berkongsi.


Penah tak rasa nak menangis tanpa sebab? Haa.. sebenarnya ada sebab. kita je yang tak tau. And now, maybe sebab kepala dah tak boleh nak handle stress kot. that's why la rasa down and tak ada mood. Tomorrow 2 paper. Penghabisan. Pagi and petang. I DONT'T KNOW WHAT WILL HAPPEN then. Semoga segalanya berjalan dengan lancar. Amin..*STRESS. Ok ok ok. Tanpa melengahkan masa, mari kita baca bersama. 7 Kebaikan Air Mata Yang Menangis. ehehe,

1. Membantu penglihatan
Air mata dapat membantu penglihatan seseorang. Cecair yang keluar dari mata dapat mencegah pengeringan pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.

2. Membunuh bakteria
Tak perlu titis ubat mata, cukuplah air mata yang berfungsi sebagai anti bakteria semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria.

3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis dapat mengurangkan tekanan dengan menangis, dengan itu mood seseorang akan datang kembali. Air mata yang dihasilkan melalui menangis kerana emosi mengandungi 24 % protein albumin yang berguna dalam menormalkan sistem metabolisme tubuh jika dibandingkan dengan air mata yang dihasilkan akibat gangguan mata.

4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis kerana emosi adalah mengandungi racun. Keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.

5. Mengurangkan tekanan
Bagaimana menangis mengurangkan tekanan? Air mata mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan tahap tekanan, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh tekanan seperti tekanan darah tinggi.

6. Mengenal erti sosial
Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dengan kawan-kawannya atau seseorang, dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.

7. Melegakan perasaan
Semua orang ingin merasa demikian. Walaupun anda diduga dengan berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiranmu dan menangis, jangan dipendam lama-lama perasaan itu.
Part bunuh bakteria and racun tu seriously tak penah dengar. Mcam best je nangis ni kan. dapat jaga kesihatan. huuuu, Ok lah. Sila lah menangis tapi jangan buat2 menangis. Nak makan kaki namanya tu! hahaha.
No comments: