19 May 2013

Bila "angin jahiliyyah' datang menyapa.Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh..

Alhamdulillah. Lama rasanya tak singgah di blog sendiri. dan kali ini, terpanggil untuk singgah seketika di sini.

Lihat tajuk; apa yang kalian rasa? Apa yang terbayang di fikiran kita semua? kenapa mesti, "bila angin jahiliyyah datang menyapa?" bunyinya seperti menakutkan, tetapi sedar atau tidak semua itu sedang atau pernah kita rasakan. Masing-masing, tentu punya cerita jahiliyyahnya yang tersendiri. Atau, mungkin ada yang tidak ada, wallahua'lam. Tetapi, bagi insan biasa yang berada dalam fasa-fasa kehidupan yang berbeza, tentu ada ceritanya. kan?

Alhamdulillah.

hidayahNya menyapa hati kita, lalu kita bertekad untuk tinggalkan jahiliyyah. Alhamdulillah. Ianya aalah anugerah yang amat indah, kan? Dan, untuk terus kuat berjalan di jalan Allah, sungguh ianya adalah satu mujahadah. Kita semua tahu tentang itu, lebih-lebih lagi sekarang ini kita dihidangkan dengan pelbagai tamparan, dan dugaan. yang sentiasa menguji hamba-hambaNya, yang sentiasa menguji keimanan kita semua. Dan, tanpa disedari jugalah, angin jahiliyyah itu bertiup dan sentiasa bertiup, mencuba sedaya upaya untuk melenakan kita.

lalu, di mana kita? lalu, apa tindak balas kita? Kita mahu terus lena ditup angin jahiliyyah, mahu terus diterbangkan ke lembah jahiliyyah itu semula?

naudzubillahimindzalik.- tentu kita tidak mahu semua itu, kan? Di ibaratkan seperti, kita terselamat dari diserang satu virus, lalu virus itu kembali menyerang manusia; sudah tentu kita tidak mahu diserang sekali lagi bukan? kita tahu, bagaimana "perit dan sakitnya" ketika diserang virus itu, dan kita tentu tidak mahu jatuh sakit lagi.

Sahabatku,

Angin jahiliyyah itu sentiasa bertiup, selagi manusia masih ada di bumi; selagi sangkakala belum ditiupkan, selagi bumi belum digoncangkan, selagi itulah kita akan merasa tiupan-tiupan angin itu. --menakutkan, bukan? Ya, takut; tapi itu realiti.

Imbas kembali, saat kita berada di lembah jahiliyyah, yang dihidangkan dengan pelbagai gambaran indah. Ketika aurat tidak ditutup, ketika pergaulan tidak dijaga, ketika kita sarat dengan keseronokan; semuanya itu kita lihat indah. Namun, hidayahNya jauh lebih indah malah tidak terungkap oleh kata-kata keindahan hidayahNya itu. Di sebalik keseronokan jahiliyyah, sebenarnya hati kita sedang bernanah namun dengan rahmat dan kasih sayangNya, Dia tiupkan angin hidayah itu ke dalam hati kita, dan dengan izinNya; kita diibaratkan seperti telah berpindah, dari satu tempat yang penuh sampah kepada satu tempat yang sangat indah. Kan? ---Ingat kembali saat itu. Ingat kembali bagaimana jahiliyyah menghakis dinding-dinding hati, ingat kembali ketika hati yang terhakis itu sembuh kerana kasih sayang Ilahi.

Bila sering ingat tentang itu; adakah kita masih mahu diterbangkan oleh angin jahiliyyah?

Apa itu angin jahiliyyah, sebenarnya? Angin yang bagaimana?

-terpulang kepada jalan cerita masing-masing. Lain insan, lain jalannya. Contoh mudah.

Seorang wanita; yang ketika berada dalam lembah jahiliyyah tidak menutup aurat, tidak menjaga batas pergaulan, mudah mencintai dan dicintai lelaki, bangga dengan kecantikan diri, ataupun terlalu menjadi hamba cinta kepada sang lelaki. --segala ini adalah contoh jahiliyyah yang mudah untuk seorang wanita. Sedarkah kita, terkadang angin jahiliyyah ini datang menyapa tatkala kita sedang bermujahadah dijalanNya?
Ada ketika, kita melihat seorang wanita yang menjadi cermin kepada diri kita ketika jahiliyyah. --Apa yang kita fikirkan ketika itu? Andai angin jahiliyyah tidak bertiup ketika itu, kita akan berasa amat bersyukur. kerana kita bukan seperti itu. namun,andai angin jahiliyyah datang menyapa, mungkin kita akan terdetik sedikit untuk tampil 'cantik' sepertinya. tidaklah sehingga mahu mendedahkan aurat, namun mungkin ada terdetik sedikit untuk bertabarruj, contohnya. --tidakkah itu kesan dari angin jahiliyyah yang bertiup pada kita? lalu, bagaimana untuk kita selamatkan diri dari terus ditiup angin itu? Secara peribadinya, cukuplah kita katakan pada diri;
"Di syurga nanti tidak ada wanita yang tidak cantik."
"Aku juga boleh begini, tetapi hanya di depan suami"
"Bila begitu hanya depan suami, Allah bagi pahala. tapi, kalau untuk tatapan umum, kita dapat dosa"
--Hati akan tersenyum bila fikirkan tentang itu. Kan? :)

contoh lain; jahiliyyah yang remeh tetapi ramai yang tidak sedar. Bila hati disentuh oleh satu perasaan yang bernama 'cinta'. --ya. Cinta itu; fitrah. Bila hati mula rasakan sesuatu kepada seseorang, hebatnya mujahadah itu hanya Allah yang tahu. Dan ketika itu juga, angin jahiliyyah akan datang bertiup dari segala penjuru.
"Aku suka dia" --lalu apa yang kita akan kata? Andai dibiarkan hati itu diterbangkan oleh jahiliyyah, tanpa sedar kita akan menuruti segala bisikan hati yang Dia tidak redhai. Kita akan cuba 'mendampingi' seseorang itu, tanpa kita sedar. "berdamping" tidak hanya terhad kepada di alam realiti, tetapi juga di alam maya. Ya.
tanpa sedar, kita akan selalu membiarkan diri untuk berbual perkara yang tidak penting, dan akhirnya; di mana kekuatan hati untuk mencintai Ilahi? :(

Lihat. dalam kekuatan iman yang kita sedang juangkan, angin jahiliyyah tidak pernah berhenti untuk mematahkan. Apa kita lupa dengan kewujudan syaitan? Apa kita lupa dengan nafsu yang perlu kita lawan?
Bila kita terlupa tentang ini, maka mudahlah hati untuk diterbangkan.

Sudah.

jangan benarkan diri dan hati untuk diterbangkan lagi! Ayuh, kita perangi jahiliyyah habis-habisan! Biar kita mati, kerana berlawan. jangan mati, kerana 'kekenyangan'.

JanjiNya itu kan indah. Jangan juga putus asa. Angin jahiliyyah yang bertiup itu juga adalah satu ujian. Dan kita harus ingat;

Surah Al 'Ankabuut, ayat 2.

"Adakah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: 'kami beriman' sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?"

Lalu, apa tindak balas hati bila angin jahiliyyah bertiup pada diri?

--Kita punya jawapan.

Yakin. PadaNya.
jangan putus asa, padaNya.
Bersangka baik, padaNya.
Jangan berhenti bertaubat, padaNya.
jangan tinggalkan Al Quran begitu jauh dari hati.

jangan. jangan. dan jangan.

Dan yang terutama;
Jangan Tinggal SUJUD padaNya.
jangan LUPA padaNya.

Dia sentiasa dekat. kan? Kita tahu. dan kita rasa, 'dekat' itu.

yakinlah, sahabatku. Yakinlah.

Ini juga pesana buat diri, yang sering sahaja ditiup angin jahiliyyah. namun, kita semua tentu mahu cintaNya yang abadi, dan bahagiaNya yang hakiki. kan?

Ayuh. Kita tiupkan angin keindahan. Kita perangin habis-habisan.

Biidznillah.

No comments: