22 May 2011

Tragedi Hulu Langat
Assalamualaikum..

Tengok pada tajuk entry kali ni, I'm sure korang pun tau pasal ni kan. Tragedi tanah runtuh di Batu 14 Hulu Langat yang menimpa Rumah anak yatim Hidayah Madrasah At-Taqwa. Menurut sumber (AWANI), seramai 16 mangsa terkorban dan 9 cedera.


Kalau ikutkan daripada apa yang Prof Madya Dr Tajul Anuar Jamaludin daripada Pusat Pengajian Sains Sekitaran & Sumber Alam (UKM) cakap, punca tanah runtuh tersebut disebabkan oleh penarahan bukit yang pernah dijalankan di situ kira-kira 6/7 tahun yang lepas. Bila berlaku penarahan, kita pun tau lah kan. Pokok2 dah tak de nak support tanah tu. So, bila hujan, tak de pokon yang nak grip tanah tu. Bukit dah di tarah, maka nya, bila hujan lebat, makin lama struktur tanah pun jadi tak kuat.

Sudah tersirat tragedi tu berlaku pada 21. 05. 2011.

tak boleh nak salahkan sesiapa. Cuma boleh beringat untuk masa yang akan datang.

Manusia yang terlalu teruja and eager dengan projek, duit, memang tak nampak dah kesan yang akan berlaku akibat dari projek2 mereka tu. Kan?

Sebelum ni, Malaysia pun penah dikejutkan dengan Tragedi Highland Tower. Yang tu pun, I'm sure semua dah tau.

Farah Mn nak cakap lebih pun, x berani lah jugak kan. Bukan pakar geologi ni. (Minat je) Hee~.
Ok2, tapi, secara peribadinya, saya berpendapat; puncanya adalah AIR.

Ok. Ni bukan pendapat kosong je k. Based on apa yang saya dengar dan baca juga. Kita semua tau. Bila nak bangunkan sesuatu tempat, kena la tebang pepokok yang ada. Macam tu jugak la kalau pokok2 kat bukit pun. Kena tarah dulu kan. Bila dah banyak penarahan, pokok dah tak ada. Akar dah tak de nak pegang tanah. Bila hujan lebat, lama2 tanah terhakis. Jadi tak kuat.
Kalau ikutkan logiknya, memang tanah tu akan runtuh.

Highland Tower punya kes saya tak tau sangat. Sebab dah lama jadi. Masa tu kecik lagi. just tahu yang air dah meresap dalam bukit tu and sebabkan hakisan tanah tu.


Sedih dengar pasal tragedi ni.

Kalau ribut taufan, tsunami, kita tak boleh cakap apa lah kan. Itu semua di luar kawalan kita.
Tanah runtuh ni pun, memang lah kuasa Allah S.W.T. Tapi, kita boleh hindarkan tragedi ni daripada berlaku lagi di masa akan datang. Kan?

Sekadar nak mengingatkan sesama manusia. Saya tak berniat untu berkata apa2 tentang mana-mana pihak ye.Nak cakap banyak pun, tak elok juga kan. Benda dah terjadi. So, sama-sama lah kita berdoa supaya kita dijauhkan daripada bencana dan tragedi.

Kepada keluarga mangsa, takziah di ucapkan.

Semoga Mangsa terkorban ditempakan bersama orang yang beriman.


Al-Fatihah...


No comments: